Az alábbiakban szeretnénk megismertetni Önt a CNG Gázos autó előnyeivel és alkalmazásának hazai helyzetképével – Olajdepo Kecskemét

Egy pár epizód a CNG gáz felhasználás múltjából, a mai helyzetképről és a kialakuló tendenciákról:

A CNG gázos autó előnyei és alkalmazásának hazai helyzetképe

A CNG gázos autó előnyei és alkalmazásának hazai helyzetképe

Magyarországon a CNG gázos autó használata még gyermekcipőben jár, azonban az utóbbi években megjelentek a kezdeményezések a földgázüzemű autózás népszerűsítésére és elterjesztésére. A Tisza Volán Zrt. 1997-ben 2 db, 1999-ben 15 db autóbuszt üzemeltetett földgázzal, 2005-ben pedig ez a szám 42-re nőtt. A Hajdú Volánnál már az 1986-ban 19 járműből álló flottát alakítottak át vegyes és kettős üzemre állami támogatás segítségével. A helyközi személyszállításnál már nem ennyire előrehaladott a helyzet. Tudomásunk szerint csak néhány helyközi buszjáratot alakítottak át CNG üzemre.
Jelenleg (2015. május) közforgalmú CNG töltőállomás gázos autó töltésére csak az alábbi pontokon elérhető:

  • Győr (1)
  • Budapest (2)
  • Szigetszentmiklós (1)
  • Kecskemét Olajdepo (1)
  • Szeged (1)

A jelenlegi állás szerint legalább az M7 M0 M5 autópálya vonala már fedve van. Gázos autó üzembe helyezésének dömpingje várható, ha a jelenlegi mellett még néhány közforgalmú CNG töltőállomás megnyílik.
A magyarországi CNG gázos autó műszaki megoldásában, beszerelési technológiájában elsősorban az olaszországi és lengyel komputereket és tapasztalatokat, berendezéseket használja fel, ami jelzi ezen termékek megfelelő minőségét. A CNG gázos autó alkatrészek minden esetben hatósági behozatali és gyártási engedélyekkel rendelkeznek, ami biztosítja a problémamentes és biztonságos átalakítást. A CNG gázos autó átalakítása a motor, a karosszéria módosításával nem jár, csak az ezektől függetlenül működő alkatrészek beépítését jelenti. A CNG gázos autó visszaalakítása benzin üzemű működésre ezen egységek károsodása nélkül végezhető el. Az átalakításokat a Műszaki Biztonsági Felügyelet által engedélyezett szakszervizekben, speciálisan képzett autógáz szerelők végzik. A gázos autó megbízhatóságát a felhasznált alkatrészek szigorú gyártásközi és végellenőrzési rendszere valamint a mára komoly műszaki tudással rendelkező, felkészült szakemberek tudásbázisa garantálja.

A CNG gázos autó előnyei a következők:

– olcsó a tankolási költsége
– közel tökéletes az égési térben a CNG égése
– nagyon kis mértékű a környezeti terhelése

A hátrányok pedig a következőkben foglalhatók össze:

– ugyanúgy lebomlott energiahordozó
– az emberek viszolyognak pár darab kb. 200 báros gáztartályon való utazástól
– a magyar sajátosságok torzító hatásai közül azt lehetne kiemelni, hogy hazánkban nincs kiépített kúthálózat jelenleg
– az üzemanyag ár az EU direktívával szemben menve jövedéki adóval terhelt
– minden szinten hiányzik az állami támogatás tömegközlekedés esetében is és az engedélyezési eljárásban is

Miért a CNG gázos autó a jövő energiája?

A CNG jelen pillanatban valóban a jövő energiahordozójának tekinthető, hiszen a földgáz tiszta, jól szabályozható, gazdaságosan és energiatakarékosan alkalmazható. Kedvező tulajdonságai és előnyei számos felhasználási lehetőséget, köztük gépjárművek meghajtását is biztosítanak. A CNG, azaz a sűrített földgáz hazánkban terjedő félben lévő üzemanyag, de a legtöbb magyarországi gázüzemű jármű nem a metán alapú CNG-vel, hanem PB alapú üzemanyaggal üzemel.
Gázos autó esetében a metán alapú CNG előnye, hogy a propán alapú gázhoz képest kedvezőbbek az égéstechnikai tulajdonságai és biztonságosabbak az üzemeltetés feltételei. A gázos autó a benzin üzeművel összehasonlítva nagyságrendekkel kevesebb a szén-monoxid (60-90 %-kal), a nitrogénoxid (20-40 %-kal) és a szénhidrogén (40-60 %-kal) kibocsátása is. Emellett a CNG üzemanyag ára jóval kedvezőbb, mint a benziné. A CNG tehát olcsóbb, környezetkímélőbb és biztonságosabb, mint a többi üzemanyag.

Köszönjük megtisztelő figyelmét, és várjuk Önt CNG töltőállomásunkon, valamint Olajdepo Raktáráruházunkban és szervízünkben: 6000 Kecskemét, Szegedi út 88, illetve online Webáruházunkban. Kollégáinkkal felvehetik a kapcsolatot az elérhetőség menüpontban.

Nagy Kft., az Olajdepo Kecskemét tulajdonosa

Szintetikus motorolaj - Olajdepo Kecskemét - Olcsó Motorolaj, Hidraulikaolaj, Zsír

Szintetikus motorolaj – Olajdepo Kecskemét – Olcsó Motorolaj, Hidraulikaolaj, Zsír

Share →